Recept: Hrnkový medový perník
Nedávno Medvěd žadonil, že by rád perník. Já nejsem moc typ co furt jede recepty dokola, ale hledám a tvořím nové a nové. Proto když donesl malinový med, bylo už jasné, že perník bude z něj. Podařilo se mi najít recept, který jsem si přetvořila k obrazu svému a vynikající perník byl na světě! To, že se na něj pěly ódy ze všech stran mě přesvědčilo, abych se o něj podělila i s vámi. Proto vítejte u receptu na hrnkový medový perník.
Už tím, že je hrnkový si určitě mnoho z vás získal. Aby nenastaly zmatky, většinou se používá hrnek o 2,5 dl. Avšak je jedno jestli použijete větší nebo menší vždy budete používat jeden a ten samý a tak vám míry budou sedět.
Hrnkový medový perník
Co budeme potřebovat?
Mě na toto množství vystačilo těsto na klasickou dortovou formu a jednu menší. S tím, že obě upečená těsta se dala ještě rozkrojit a promazat. 🙂
Než začnete s těstem uvařte si 1 hrnek silné lógrové kávy (6 lžiček kávy, zalít vodou). Poté jen kávu bez lógru přelijte do rendlíčku.
Do rendlíčku přidejte:
-> 1 hrnek medu
-> 0,4 hrnku třtinového cukru
Celou tuto směs přiveďte k varu. Až bude cukru i med rozpuštěný, odstavte a nechte vychladit.
Nedoporučuji ochutnávat, právě jste uvařili velmi ale opravdu velmi sladké kafe. 😀
Než směs vychladne, zapněte si troubu na 180°C a vymažte si plech nebo formu/y olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Až směs absolutně vychladne můžeme pokračovat dál.
TĚSTO
- 3 velká vejce
- 5 lžic oleje
- 3 hrnky oleje
- 1 balíček kypřícího prášku do perníku
- 3 lžíce perníkového koření
- meruňkový nebo rybízový džem
Vajíčka vyšleháme do bohaté světlé pěny. Pak postupně zašleháváme olej. Teď je na řadě naše kávová směs, kterou po kouskách přiléváme a promícháváme. Přichází na řadu mouka s práškem a koření. Postupně zamíchávejte stěrkou nebo vařečkou. Pokud vám vzniknou hrudky projeďte mixérem. Jestli máte rádi oříšky, rozinky nebo kandované ovoce teď je pravý čas to přidat. Promíchejte. Nalijte do připravené vymazané a vysypané formy a dejte péct.
Po upečení nechte vychladit a perník rozřízněte. Můžete pokapat třeba rumem, ale hlavně namazat džemem! Nejlepší jsou pikantní takže sáhněte po meruňkovém nebo rybízovém. Já zvolila meruňkový. Přiklopte a můžeme se vrhnout na čokoládu.
Čokoláda
Receptů na čokoládu je spousty. Někdo volí variantu takovou, že si rozehřeje pytlíčkovou polevu. Další zase hořkou čokoládu rozehřeje s máslem a nalije. Existuje dalších různých x receptů.
Já vám sem napíšu ten pravý pro mě a podle mě. Lepší čokoládovou polevu neznám. 🙂
Množství na velký plech mi vyšel na velkou a malou dortovku.
- 250 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce horké vody
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 3 polévkové lžíce rumu
Zapněte si v konvici vodu.
Máslo nechte rozpustit ať už nad párou nebo rovnou na plotýnce. Nesmí být horké! Až se máslo rozpustí přidejte horkou vodu, cukr a kakao. Rychle promíchejte a dejte rum. Teď už jenom honem nalít na náš hrnkový medový perník a je hotovo!
Nechte pořádně ztuhnout a můžete mlsat.
Dobrou chuť!
Máte rádi perník, tak jako medvěd? 🙂
Vyzkoušejte i recept na cheesecake. 🙂
Mňam, hned bych si ho dala.. většinou ho peču, když mám na něco chut a nemám z čeho vařit, na perník sjem zatím vždy suroviny našla.. ale dneska doma ani na něj věci nemám :-/ a nakoupit se mi jít nechce… 😀 takže kdybyste mi sem kousek poslali, vůbec bych se nezlobila 🙂
PS: JE trošku škoda, že jste si na blog mrskli reklamu a ještě hned na začátek článku (dole je sice také, ale tam mi nevadí), nahoře je to fakt rušivé :-/
Bohužel tě zklamu perník rychle zmizel. Všichni se po něm mohli užrat a ve výsledku ho bylo málo. 😀
Perníky moc nemusím.
Ale med si rád namažu na chleba s máslem…
Tak to je velká škoda, že je nemusíš. 🙂
Perník vypadá nádherně. Dlouho jsem ho nedělala, tak že bych ho taky zkusila? Mám teda svůj recept, ale ráda vyzkouším nějaký nový 🙂
Určitě zkus 😀
Tohle vypadá hodně lákavě, perníky zbožňuji, tak proč nevyzkošet zase jiný recept 🙂
Sednout si na měkké polštáře, uvařit si kávičku a přikusovat k tomu perníček 🙂
A k tomu knížka. To je ideál 🙂
Musím potvrdit, že na mě sousto perníku zbylo. Chuťově mi spíš perník připomínal jemné vláčné perníčky, než klasický perník na který jsme zvyklí. A čoko poleva byla opravdu luxusní. Za mě 5 medvědů z 5. Povedl se 🙂
🙂
Rozhodně tento recept někdy vyzkouším! Vypadá moc chutně!
Pak chci fotku! 🙂
To vypadá úžasně o o dost jednodušeji, než medovník, který jsem původně chtěla dělat na víkend dětem podle https://www.pomodo.cz/recepty/ takže začnu tímto medovým. Dám vědět, jak jsem dopadla – v kuchyni začínám :-)) Lucka
Tyhle komentáře vždycky tak potěší. 🙂 Budu ráda za zpětnou vazbu:) u nás ho furt někdo vyžaduje, tak jestli to tak bude i jinde. 🙂
Takže… všechny palce nahoru a ještě jednou moc děkuji! Nestihla jsem ani vyfotit, jak rychle zmizel :-)) Mějte se krásně, určitě se za zastavím na vaše stránky 🙂 L.
Super, to jsme moc rádi, že slaví úspěch. 🙂