Recept: Hrnkový medový perník

Nedávno Medvěd žadonil, že by rád perník. Já nejsem moc typ co furt jede recepty dokola, ale hledám a tvořím nové a nové. Proto když donesl malinový med, bylo už jasné, že perník bude z něj. Podařilo se mi najít recept, který jsem si přetvořila k obrazu svému a vynikající perník byl na světě! To, že se na něj pěly ódy ze všech stran mě přesvědčilo, abych se o něj podělila i s vámi. Proto vítejte u receptu na hrnkový medový perník.

Už tím, že je hrnkový si  určitě mnoho z vás získal. Aby nenastaly zmatky, většinou se používá hrnek o 2,5 dl. Avšak je jedno jestli použijete větší nebo menší vždy budete používat jeden a ten samý a tak vám míry budou sedět.

Hrnkový medový perník

Co budeme potřebovat?
Mě na toto množství vystačilo těsto na klasickou dortovou formu a jednu menší. S tím, že obě upečená těsta se dala ještě rozkrojit a promazat. 🙂

Než začnete s těstem uvařte si 1 hrnek silné lógrové kávy (6 lžiček kávy, zalít vodou). Poté jen kávu bez lógru přelijte do rendlíčku.
Do rendlíčku přidejte:
-> 1 hrnek medu
-> 0,4 hrnku třtinového cukru
Celou tuto směs přiveďte k varu. Až bude cukru i med rozpuštěný, odstavte a nechte vychladit.
Nedoporučuji ochutnávat, právě jste uvařili velmi ale opravdu velmi sladké kafe. 😀

Než směs vychladne, zapněte si troubu na 180°C a vymažte si plech nebo formu/y olejem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem. Až směs absolutně vychladne můžeme pokračovat dál.

TĚSTO

  • 3 velká vejce
  • 5 lžic oleje
  • 3 hrnky oleje
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku
  • 3 lžíce perníkového koření
  • meruňkový nebo rybízový džem

Vajíčka vyšleháme do bohaté světlé pěny. Pak postupně zašleháváme olej. Teď je na řadě naše kávová směs, kterou po kouskách přiléváme a promícháváme. Přichází na řadu mouka s práškem a koření. Postupně zamíchávejte stěrkou nebo vařečkou. Pokud vám vzniknou hrudky projeďte mixérem. Jestli máte rádi oříšky, rozinky nebo kandované ovoce teď je pravý čas to přidat. Promíchejte. Nalijte do připravené vymazané a vysypané formy a dejte péct.

Hrnkový medový perník

Po upečení nechte vychladit a perník rozřízněte. Můžete pokapat třeba rumem, ale hlavně namazat džemem! Nejlepší jsou pikantní takže sáhněte po meruňkovém nebo rybízovém. Já zvolila meruňkový. Přiklopte a můžeme se vrhnout na čokoládu.

Čokoláda

Receptů na čokoládu je spousty. Někdo volí variantu takovou, že si rozehřeje pytlíčkovou polevu. Další zase hořkou čokoládu rozehřeje s máslem a nalije. Existuje dalších různých x receptů.

Já vám sem napíšu ten pravý pro mě a podle mě. Lepší čokoládovou polevu neznám. 🙂

Množství na velký plech mi vyšel na velkou a malou dortovku.

  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu

Zapněte si v konvici vodu.
Máslo nechte rozpustit ať už nad párou nebo rovnou na plotýnce. Nesmí být horké! Až se máslo rozpustí přidejte horkou vodu, cukr a kakao. Rychle promíchejte a dejte rum. Teď už jenom honem nalít na náš hrnkový medový perník a je hotovo!

Hrnkový medový perník

Nechte pořádně ztuhnout a můžete mlsat.

Dobrou chuť!

Máte rádi perník, tak jako medvěd?  🙂

Vyzkoušejte i recept na cheesecake. 🙂

 

Mohlo by se vám líbit..

16 komentářů: „Recept: Hrnkový medový perník

  • 29.7.2017 (16:23)
    Permalink

    Mňam, hned bych si ho dala.. většinou ho peču, když mám na něco chut a nemám z čeho vařit, na perník sjem zatím vždy suroviny našla.. ale dneska doma ani na něj věci nemám :-/ a nakoupit se mi jít nechce… 😀 takže kdybyste mi sem kousek poslali, vůbec bych se nezlobila 🙂

    PS: JE trošku škoda, že jste si na blog mrskli reklamu a ještě hned na začátek článku (dole je sice také, ale tam mi nevadí), nahoře je to fakt rušivé :-/

    Reagovat
    • 29.7.2017 (18:58)
      Permalink

      Bohužel tě zklamu perník rychle zmizel. Všichni se po něm mohli užrat a ve výsledku ho bylo málo. 😀

      Reagovat
  • 31.7.2017 (21:16)
    Permalink

    Perník vypadá nádherně. Dlouho jsem ho nedělala, tak že bych ho taky zkusila? Mám teda svůj recept, ale ráda vyzkouším nějaký nový 🙂

    Reagovat
  • 2.8.2017 (15:13)
    Permalink

    Tohle vypadá hodně lákavě, perníky zbožňuji, tak proč nevyzkošet zase jiný recept 🙂
    Sednout si na měkké polštáře, uvařit si kávičku a přikusovat k tomu perníček 🙂

    Reagovat
  • 3.8.2017 (7:32)
    Permalink

    Musím potvrdit, že na mě sousto perníku zbylo. Chuťově mi spíš perník připomínal jemné vláčné perníčky, než klasický perník na který jsme zvyklí. A čoko poleva byla opravdu luxusní. Za mě 5 medvědů z 5. Povedl se 🙂

    Reagovat
  • 29.6.2018 (22:39)
    Permalink

    To vypadá úžasně o o dost jednodušeji, než medovník, který jsem původně chtěla dělat na víkend dětem podle https://www.pomodo.cz/recepty/ takže začnu tímto medovým. Dám vědět, jak jsem dopadla – v kuchyni začínám :-)) Lucka

    Reagovat
    • 30.6.2018 (7:33)
      Permalink

      Tyhle komentáře vždycky tak potěší. 🙂 Budu ráda za zpětnou vazbu:) u nás ho furt někdo vyžaduje, tak jestli to tak bude i jinde. 🙂

      Reagovat
  • 1.7.2018 (23:35)
    Permalink

    Takže… všechny palce nahoru a ještě jednou moc děkuji! Nestihla jsem ani vyfotit, jak rychle zmizel :-)) Mějte se krásně, určitě se za zastavím na vaše stránky 🙂 L.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *