Pojďme si udělat domácí sýr podle medvěda!

img_1777

 

Domácí sýr! Ano, v tomhle článku se společně podíváme na to jak udělat rychle, levně a hlavně chutně domácí sýr. Aneb když muži vaří. Milovníci sýrů jistě ocení, tento super rychlý a  jednoduchý recept. Tak pustíme se do toho, udělejte si zhruba 15 minut čas, nachystejte si všechny suroviny a ráno hurá pro čerstvej chleba.

doba

Suroviny:

 

Náročnost jeden a půl medvěda, ta půlka je tam navíc jen kvůli těm stupňům, že se to musí hlídat, aby mléko nepřišlo k varu jinak je to celé na nic a můžete začít od znovu. Takže, co budeme potřebovat? Samozřejmě mléko, nutno podotknout, že domácí sýr uděláte jen z domácího mléka od kravičky (kozí by měl jít taky, ale nezkoušel jsem). Množství je na vás, ale mě se osvědčilo použít tři litry mléka. Ve výsledku je to takovej bochánek přes celou medvědí tlapu, no asi tak čtyři porce, možná i víc když si nebudete krájet centimetrové kolca. Samozřejmě klidně použijte méně nebo více, je to na vás. Důležité, ale je, abyste měli doma i ocet. Nebudeme používat žádné syřidla a podobně. Jednoduchý poměr, na litr mléka deci octu. Takže v mém případě tři deci.

suroviny

 

Postup:

Dejte si na plotnu dostatečně velkej hrnec ale nepředehřívejte ho, do rozpáleného hrnce studené mléko opravdu nechcete lít. Zasyčí to a smrad budete mít po celém bytě jak v pavilonu opic. Takže dejte hrnec, nalejte do něj mléko a až potom zažehněte. Teď je ta nejdůležitější část, u které budeme potřebovat teploměr. Nejlépe ten na zavařování. Aby byl domácí sýr takový jaký chceme, musíme to změřit přesně, hlavně znovu zdůrazňuji, nesmí to vařit. Takže mléko zahřejeme na 40 – 60 stupňů. Ano je to velký rozptyl a má taky svůj důvod. Když to zahřejete na menší teplotu, sýr ve výsledku bude více na mazaní, takže kdo chce sýr natírat zvolí nižší teplotu, kdo chce sýr krájet, a aby mu plátky držely u sebe zvolí vyšší. Chce to vyzkoušet a po pár pokusech přijdete na to co vám nejlépe chutná a vyhovuje. Můžete sýr zahřát i ještě víc, ale potom už není tak dobrý, drolí se a má spíš podobu tvrdého tvarohu. Zkušenější borci jako já, kteří udělaly už sýrů tolik, že by jimi naplnili brouzdaliště, tak už teploměr nepotřebujeme a odhadneme teplotu mléka prstem. Je to prostě takový trochu více vlažný.

Nebojte se cucků, hezky je přihňácněte dohromady.

Když máme požadovanou teplotu mléka, vypneme plotnu a odstavíme hrnec. Potom do mléka nalijeme předem odměřené množství octu a za stálého míchání sledujeme, jak se náš domácí sýr postupně vysráží. Je to opravdu otázka tak dvaceti vteřin, točíte vařechou a najednou mlask a máte hrnec plný sýru a octové vody. Nachystejte si cedník a hezky to celý zceďte. Potom si zapněte studenou vodu  a důkladně sýr propláchněte. Hezky ho hňácejte, mačkejte, pohazujte si s ním, ždímejte, protože chceme co nejvíc té octové vody dostat pryč.

domácí sýr z bio mléka

domácí sýr z bio mléka

Výsledek – Domácí sýr:

No a to je vlastně celej recept. Teď už jen zbývá náš domácí sýr ochutit. Základ je sůl, někomu to stačí a někomu ne. Můžete přidat mletý pepř, česnek, chilli, sladkou nebo pálivou papriku, pažitku, petrželku, nebo cokoliv jiného co máte rádi. Fantazii se meze nekladou. Přidejte co máte rádi, promíchejte a dejte do nějaké misky odležet přes noc do lednice. Miska dodá našemu sýru hezkej tvar. Potom stačí vyklopit, krájet a nebo natírat.

 

img_1789

 

Dobrou chuť!

Zkoušeli jste někdy domácí sýr? Inspiroval vás tento recept?

Váš vždy rád jídlo testující a vařící medvěd

Mohlo by se vám líbit..

10 thoughts on “Domácí sýr z BIO mléka podle medvěda DIY”

  1. Musí to být lahoda! Domácí sýr jsem ještě neměla, ale věřím, že to bude chutnat ÚPLNĚ jinak, než ty “nahrážky” v obchodech.

    1. Domácí mléko dnes seženeš všude, máš mlékomaty, farmářské trhy, bio potraviny a podobně :). To je to nejmenší sehnat to mléko :D.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *